DZIAŁAJ LOKALNIE

Poni┼╝ej przedstawiamy projekty zrealizowane dzi─Öki wspó┼éfinansowaniu ze ┼Ťrodków Programu „Dzia┼éaj Lokalnie” oraz Funduszu Grupy Partnerskiej „Zielone Bieszczady”.

2008 r. Projekt "Rodzinne Centrum Wypoczynku i Rekreacji"

ÔŚĆ Aby nasz o┼Ťrodek edukacyjny funkcjonowa┼é na jak najwy┼╝szym poziomie zrodzi┼é si─Ö pomys┼é, aby przy budynku szko┼éy powsta┼é mini kompleks rekreacyjno-sportowy, który s┼éu┼╝y─ç b─Ödzie dzieciom ucz─Öszczaj─ůcym do szko┼éy, przedszkolakom miejscowego przedszkola oraz m┼éodzie┼╝y i ca┼éej spo┼éeczno┼Ťci. To miejsce promuj─ůc zdrowy styl ┼╝ycia, aktywny sposób sp─Ödzania wolnego czasu s┼éu┼╝y─ç b─Ödzie wszystkim, jako przestrze┼ä do wypoczynku. Rodzice ze swoimi pociechami, osoby starsze b─Öd─ů tu mogli efektywnie sp─Ödza─ç czas – najm┼éodsi korzystaj─ůc ze zje┼╝d┼╝alni, hu┼Ťtawek, natomiast rodzice odpoczywaj─ůc w ogrodzie lub udzielaj─ůc si─Ö sportowo na po┼éo┼╝onym obok boisku sportowym.

Cel ten osi─ůgn─Öli┼Ťmy poprzez realizacj─Ö wymienianego wcze┼Ťniej projektu pt. „Rodzinne centrum wypoczynku i rekreacji”, w ramach programu „Dzia┼éaj lokalnie VI” 2008 dofinansowanie w wysoko┼Ťci 6000 z┼é, które w wi─Ökszo┼Ťci przeznaczyli┼Ťmy na zakup certyfikowanych elementów placu zabaw. Dzi─Öki ogromnemu zaanga┼╝owaniu pracy wolontariuszy (38 osób) oraz wsparciu naszych przedsi─Öbiorców zniwelowano teren pod plac zabaw i pod parking, wykonano piaskownic─Ö z zadaszeniem, ogrodzenie oddzielaj─ůce plac od drogi, wytyczono i zamontowano bramki na boisku, wykarczowano przyszkolny wzgórek i ogród, który nabra┼é nowego blasku i czeka na wiosenne dosadzenia. Po warsztatach przeprowadzonych przez Le┼Ťniczych z oreleckich szkó┼éek dzieci wykona┼éy tabliczki znakuj─ůce ro┼Ťlinno┼Ť─ç w ogrodzie.

Zobacz prezentacj─Ö

2009 r. Projekt "Powrót do tradycji motorem rozwoju wsi"

Projekt "Powrót do tradycji motorem rozwoju wsi" sfinansowano ze ┼Ťrodków Programu
„Dzia┼éaj Lokalnie VI” edycja 2009 oraz Funduszu Grupy Partnerskiej „Zielone Bieszczady” .

zobacz zdj─ÖciaZobacz prezentacj─Ö

2011 r. Projekt "Mini skate park w Orelcu"

Zobacz prezentacj─Ö

prezentacja projektu

Mini skate park utworzony przez Stowarzyszenie Orelec oraz oreleckiego przedsi─Öbiorc─Ö Leona Dobrowolskiego w ramach programu Dzia┼éaj Lokalnie VII (2011) Polsko-Ameryka┼äskiej Fundacji Wolno┼Ťci realizowanego przez Akademi─Ö Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Funduszu Grupy Partnerskiej Zielone Bieszczady utworzonego m. in. ze ┼Ťrodków Gmin: Lutowiska, Olszanica, Ustrzyki Dolne, Zagórz, Solina.

Celem g┼éównym projektu „Mini skate park w Orelcu" by┼éo propagowanie zdrowego i aktywnego stylu ┼╝ycia, efektywnego sp─Ödzania wolnego czasu w gronie rodzinnym i znajomych, budowanie wi─Özi mi─Ödzyludzkich poprzez rozbudow─Ö istniej─ůcego ju┼╝ przy szkole rodzinnego centrum rekreacyjno wypoczynkowego i utworzenie mini skate parku, s┼éu┼╝─ůcego ca┼éej spo┼éeczno┼Ťci Orelca oraz przybywaj─ůcym do miejscowo┼Ťci go┼Ťciom.