Dzi─Öki uprzejmo┼Ťci naszego Partnera Stowarzyszenia "Przyjazna Szko┼éa" do roku 2015 zbierali┼Ťmy 1% w akcji
"1% dla mojej organizacji". W latach 2008, 2009, 2012 otrzymali┼Ťmy dotacje na ┼é─ůczn─ů kwot─Ö 11345,23 z┼é, kt├│re spo┼╝ytkowali┼Ťmy dla dobra naszej szko┼éy i przedszkola. Mamy nadziej─Ö, ┼╝e nasz Partner przeka┼╝e nam ┼Ťrodki za lata 2012, 2013, 2014, (w sumie 7108.52 z┼é). Zestawienie zebranych ┼Ťrodk├│w i otrzymanych dotacji w zak┼éadce PRZYJAZNA SZKO┼üA-projekty

Dowiedz si─Ö wi─Öcej na stronie

Stowarzyszenie Orelec > Dlaczego Stowarzyszenie?

Dlaczego Stowarzyszenie?

Mieszka┼äcy wsi zmotywowani zamiarem likwidacji Szko┼éy Podstawowej w Orelcu za┼éo┼╝yli Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi. Zjawili si─Ö licznie 18 II 2007 r.na zebraniu za┼éo┼╝ycielskim, powo┼éali komitet za┼éo┼╝ycielski w sk┼éadzie Leon Dobrowolski, Iwona Mach i Jan Roman Skocelas. Ju┼╝ po tygodniu, znowu w licznym gronie wy┼éoniony zosta┼é zarz─ůd i komisja rewizyjna Stowarzyszenia.
Je┼Ťli moc biurokracji nie oka┼╝e si─Ö silniejsza od zapa┼éu, Stowarzyszenie Orelec chce dzia┼éa─ç na rzecz utworzenia spo┼éecznej szko┼éy o klasach 0-III oraz szeroko rozumianego rozwoju wsi.

Zapa┼é nie okaza┼é si─Ö s┼éomiany. We ┼Ťrod─Ö 23 maja 2007, na kolejnym zebraniu podj─Öto uchwa┼é─Ö o potrzebie utworzenia Niepublicznej Szko┼éy Podstawowej w Orelcu. Oznacza┼éo to konieczno┼Ť─ç pokonania trudno┼Ťci biurokratycznych (licznych i niema┼éych). Ale nasz prezes Romek Skocelas, dzi─Öki wrodzonej wytrwa┼éo┼Ťci i zapa┼éowi, podo┼éa┼é tym wyzwaniom.

• Pad┼éa reformy ofiar─ů
    Nasza placówka o┼Ťwiaty
    A wszystko pono z powodu,
    ┼╗e kraj nasz mniej jest dzieciaty.
    Nie damy pogrze┼Ť─ç szko┼éy
    Stworzymy dla niej ochron─Ö
    I dziatw─Ö, cho─ç t─Ö najmniejsz─ů,
    Bierzemy mocno w obron─Ö.
    S─ů ludzie, którzy potrafi─ů
    Zapali─ç nas optymizmem
    By wspólnie, dla dobra wszystkich
    Ratowa─ç ma┼é─ů ojczyzn─Ö.
    Romek Skocelas ofiarnie
    Orelczan mobilizuje
    I ka┼╝dy solidarnie,
    Jak umie dla niej pracuje.
    Gmina słowem go wspiera
    I błogosławi go kler,
    Fundusze sk─ůd da si─Ö zbiera
    I dzielnie trzyma ster.
    Ofiarnie i z ochot─ů
    I pe┼énym pomys┼éów worem
    Rysiek Słotwiński jest zawsze
    Na miejscu i zawsze w por─Ö.
    Bogusia Mazgaj pami─Öta
    O ┼╝ertwie dla biurokracji,
    Ewa Zaniewicz za┼Ť wdzi─Ökiem
    Przekona do naszych racji.
    Chcemy, by nasza wioska
    Twórczo si─Ö rozwija┼éa,
    By nasza młodzież za chlebem
    W ┼Ťwiat je┼║dzi─ç nie musia┼éa.
  • Aby podj─ů─ç si─Ö prowadzenia szko┼éy musieli┼Ťmy zadba─ç o zmniejszenie kosztów utrzymania budynku. Zacz─Öli┼Ťmy od pomys┼éu wymiany okien, przez które ucieka┼éo du┼╝o ciep┼éa, oraz zaadaptowania cz─Ö┼Ťci budynku na schronisko. Otrzymali┼Ťmy fundusze na wykonanie cz─Ö┼Ťci zada┼ä. „Projekt zostanie zrealizowany przy wsparciu udzielonym przez Islandi─Ö, Liechtenstein i Norwegi─Ö ze ┼Ťrodków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz bud┼╝etu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarz─ůdowych".