Dlaczego Stowarzyszenie?

Mieszka┼äcy wsi zmotywowani zamiarem likwidacji Szko┼éy Podstawowej w Orelcu za┼éo┼╝yli Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi. Zjawili si─Ö licznie 18 II 2007 r.na zebraniu za┼éo┼╝ycielskim, powo┼éali komitet za┼éo┼╝ycielski w sk┼éadzie Leon Dobrowolski, Iwona Mach i Jan Roman Skocelas. Ju┼╝ po tygodniu, znowu w licznym gronie wy┼éoniony zosta┼é zarz─ůd i komisja rewizyjna Stowarzyszenia.
Je┼Ťli moc biurokracji nie oka┼╝e si─Ö silniejsza od zapa┼éu, Stowarzyszenie Orelec chce dzia┼éa─ç na rzecz utworzenia spo┼éecznej szko┼éy o klasach 0-III oraz szeroko rozumianego rozwoju wsi.

Zapa┼é nie okaza┼é si─Ö s┼éomiany. We ┼Ťrod─Ö 23 maja 2007, na kolejnym zebraniu podj─Öto uchwa┼é─Ö o potrzebie utworzenia Niepublicznej Szko┼éy Podstawowej w Orelcu. Oznacza┼éo to konieczno┼Ť─ç pokonania trudno┼Ťci biurokratycznych (licznych i niema┼éych). Ale nasz prezes Romek Skocelas, dzi─Öki wrodzonej wytrwa┼éo┼Ťci i zapa┼éowi, podo┼éa┼é tym wyzwaniom.